Wat doe je met een tafel waarvan een poot los zit? Of een trui waar gaten in gevallen zijn? Of misschien een huishoudelijk elektrisch apparaat dat wellicht slechts een klein mankement vertoont, maar dat door de winkelier bij navraag beter door een nieuw kan worden vervangen? Weggooien? In Amsterdam hoeft dat niet meer, want daar is een Repair Café opgericht. Een sympathiek project dat draait op vrijwilligers. Klik hier om de site daarvan te bekijken. Ook in Utrecht zijn er plannen voor een Repair Café. Een mobiele werkplaats volgens hezelfde principe is ook een mogelijkheid: de Repair Bus zal door het land gaan rijden en heeft 6 maart (2011) Apeldoorn bezocht, (nog) niet als werkplaats, maar wel met gereedschap dat binnen in het wijkcentrum +Punt Orden volop werd gebruikt.

Wat is eigenlijk precies een Repair Café?

Mensen van organisaties en initiatieven zoals Stade, Transition Town Utrecht, hebben de koppen bij elkaar gestoken om te zien of zoiets ook in Utrecht haalbaar kan zijn. Wijkraad-Oost is in de Amsterdamse Wakkerstraat gaan kijken en vond het wel een goed idee.

In de grond van de zaak is dat een initiatief waarin mensen met bepaalde vakkennis zich als vrijwilliger aanbieden. De bedoeling is dat zij mensen met een kapot voorwerp, kledingstuk of apparaat helpen. Want het is natuurlijk jammer om iets weg te gooien wanneer het bij de juiste behandeling nog een behoorlijke tijd mee zou kunnen. In Amsterdam en Apeldoorn was te zien dat in een gemoedelijke sfeer deskundige naaisters en reparateurs meegebrachte spullen onder handen namen terwijl de klant een kopje koffie kon drinken.

De initiatiefgroep werkt nu nog aan de personele bezetting, financiële onderbouwing en andere organisatorische zaken en zoekt een plek voor het Café. Een buurthuis zou mooi zijn. Wie hier ideeën over heeft of mee wil doen, kan zich aanmelden bij de initiatiefnemers.

Repair Café in bedrijf